Friday, January 14, 2011

Kenapa Makanan Kesihatan

Kita harus mengetahui terlebih dahulu tentang kronologi pemakanan iaitu sejarah dan tujuan / matlamat mengambil makanan serta kesannya kepada kita selepas itu. Secara dasarnya, tujuan makan adalah untuk meneruskan kehidupan... tapi, akhirnya manusia mati disebabkan oleh penyakit yang berpunca dari makanan. Secara kronologinya, makanan kesihatan adalah merupakan makanan generasi ke-3.

1. Generasi 1=Makanan Primer (terus diambil seperti manusia purba - memburu dan makan / bakar). Daripada pengambilan ini, akhirnya manusia mati disebabkan kuman yang terdapat dalam makanan.

2. Generasi ke-2=Makanan Sekunder (makanan diproses dan diadun... ditambah perasa dan pewarna untuk lebih enak dan lazat). Daripada pengambilan ini, akhirnya manusia mati... bukan disebabkan kuman tetapi bahan-bahan tambahan tadi seperti MSG, gula, garam, minyak, lemak dan seumpamanya yang menyebabkan kanser, kencing manis, darah tinggi, sakit jantung dan sebagainya.

3. Generasi ke-3=Makanan Tertier (makanan diekstrak daripada pati tumbuhan dan herba serta sumber-sumber semulajadi daripada lebah dan ikan). Daripada pengambilan ini... sudahlah pasti manusia betul-betul dapat mencapai objektif makan yang sebenar iaitu untuk meneruskan kehidupan. Dengan makanan kesihatan, bukan sahaja dapat memanjangkan usia tetapi menyihatkan si pengamalnya sendiri. Jika kita ada penyakit, ianya dapat membantu menyihatkan kita kembali. Jika kita sihat pun, kemungkinan besar kita terus sihat dan dapat dihindarkan daripada penyakit.

No comments:

Post a Comment